בשנים האחרונות אנו עוסקים במחקר לפיתוח ויישום סקר פרו-אקטיבי במרכזים לרפואה דחופה במספר בתי חולים בארץ. המחקר האחרון נעשה בשיתוף עם בית חולים רמב"ם בחיפה ועליו זכינו בפרס המחקר המצטיין של החברה לרפואה דחופה לשנת 2013. כיום BMS מבצעת מחקרים דומים בבתי חולים נוספים.
מחלקת המחקר מונה רופאים, סטודנטים לרפואה ומומחים בתחום ניהול מערכות בריאות. צוות המחקר כולל גם חוקרים בעלי ניסיון באיסוף וניתוח מודיעין והסקת מסקנות ע"י הצלבת נתונים.
סקר סיכונים פרואקטיבי למלר"ד
רקע
במחקר שנעשה בארה"ב בשנת 2010 אשר ניתח את תביעות החולים שהוגשו כנגד מרכזים לרפואה דחופה (מלר"ד, נקרא גם 'מיון' בשפת היומיומית) בין השנים 1985-2007 ברחבי
ארצות הברית עולה התמונה הבאה:
בשנים אלה הוגשו נגד המלר"דים בארצות הברית 11,529 תיקי תביעה
בעלות כוללת של 664 מיליון דולר.
נתון זה מעיד על הצורך בטיפול בסיכונים במלר"ד אשר יכולים לגרום לפגיעה באורך ובאיכות חייו של המטופל וכן לפגיעה כלכלית בתקציב המדינה. מציאת פתרון לכשלים שנמצאו במלר"ד הינה אינטרס של שני הצדדים הן האזרח הפשוט והן המדינה.
מהם הכשלים העיקריים במלר"דים בארה"ב?
ניהול סיכונים
ניהול סיכונים
הסקר הפרו-אקטיבי
פתרון בעיות, במיוחד בישראל, מצטייר לרב כפעולה שבדיעבד. רק לאחר ביצוע הכשל, רק לאחר פגיעה באדם או הפרה של פרוטוקול, עולות השאלות כיצד היה ניתן למנוע? כיצד נוודא שזה לא יקרה בעתיד? מהם הסיכונים שפגעו בי בעבר?
הבעיה היא שבזמן ששעות אדם רבות מתבזבזות על הניסיון להבין את הסיכונים שארעו בעבר, ממשיכים להיווצר סיכונים חדשים שטרם נלמדו. על מנת לבנות רשת הגנה מפני הסיכונים הישנים והחדשים פיתחנו בשנים האחרונות, בשיתוף פעולה עם בי"ח רמב"ם, בי"ח פוריה וענבל – חברת הביטוח הממשלתית, סקר פרו-אקטיבי לאיתור סיכונים במלר"ד.
סקר זה מורכב מכלים ייחודים, שנותנים תמונת מצב עדכנית של הסיכונים במלר"ד, תוך הבנת הסיכונים העיקריים שאירעו בו בעבר. הסקר נבנה ע"י צוות היגוי מקצועי ומנוסה, הכולל מומחים בניהול סיכונים רפואי, ניהול מערכות בריאות, ניתוח מודיעני וסטטיסטי ובליווי של צוות היגוי מטעם בר דיין שירותי רפואה, נציגי ביה"ח וצוות של חברת הביטוח הממשלתית 'ענבל'.תוצאות כלי הסקירה השונים עובדו והפכו להמלצות לפעולה במלר"ד.
כלי הסקר
לאחר מחקר מעמיק שנערך בביה"ח רמב"ם בחיפה, אשר כלל 19 כלי בחינה שונים במלר"ד
החל במכתבי התלונה והתודה שנשלחו לצוות הרפואי ועד לתצפיות מקצועיות על הצוות, הצלחנו לבנות מערכת חכמה של כלי מדידה המורכבת מ-7 כלים בלבד.
כלים אלו מודדים הן נתונים איכותניים (כדוגמת לניתוח תיקי התביעה) והן נתונים כמותיים (כדוגמת שאלוני הסגל והרופאים). נתונים אלו מאפשרים לנו כאמור ליצור תמונת מצב עדכנית לגבי הסיכונים במלר"ד תוך התחשבות והבנת סיכוני העבר.
כלי הסקר הפרו-אקטיבי
מודל ה- 5M
כל הנתונים שנאספים מתמיינים לפי חמישה נושאים המרכיבים את מודל 5M לניהול סיכונים: משימה (Mission), ניהול (Management), אדם (Men), סביבה (Media) ומכשור (Machine).
כמובן שחמשת הנושאים הללו עברו התאמה לעולם הרפואה, וכל אחד מהנושאים מכיל תת-נושאים המאגדים אוסף של כשלים באותו התחום.
סיכום והמלצות
לאחר עיבוד הנתונים, מבוצע תהליך S.W.O.T לקביעת העוצמות, החולשות, ההזדמנויות והאיומים של המלר"ד, ויחד עם צוות ההיגוי אנו בונים תכנית התערבות והמלצות לביצוע על מנת ליישם את ממצאי הסקר.
תוצאות אלו והתוכנית במלואה מוצגים בפני הנהלת ביה"ח. התהליך מאפשר עבודה בשקיפות המרבית הניתנת בתנאים הקיימים וכן מוצר איכותי שעשוי לצמצם טעויות בטיפול ולשפר את איכות הטיפול הרפואי.